Zoeken?

Bezoekers

Vandaag: 22
Totaal: 164964

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Prijs Humane Psychiatrische zorg 2014 Afdrukken E-mail
Agenda - Sfeerverslagen en commentaren

Prijs Humane Psychiatrische zorg 2014 uitgereikt aan Ingrid Lammerant

proficiat,  Welverdiend !

 

 

Op 1 januari 2012 zijn het Psychiatrisch Centrum Sleidinge en het Psychiatrisch Centrum Sint Jan De Deo, Gent gefusioneerd in het PC Gent-Sleidinge. Beide voormalige ziekenhuizen kenmerkten zich door een aanbod van zorg en behandeling op maat van de mens. Het fusieziekenhuis PC Gent-Sleidinge zoekt hierin verder naar verdieping, met speciale aandacht voor de verhouding tussen de resultaatgerichte behandeling en het respect voor de menselijke waardigheid in de geestelijke gezondheidszorg.

Op het eerste zicht lijkt het evident dat psychiatrische zorg humaan is. Echter de problemen waarvoor mensen op zorg en behandeling beroep doen, zijn niet altijd de problemen waarmee zorgverleners en behandelaars goed kunnen werken.

Het is niet denkbeeldig dat, ook met het oog op goede zorg, de hulpverlener de grillige werkelijkheid van de hulpvragende mens reduceert tot rationele wetmatigheden waar een methodische aanpak een antwoord op weet. Het PC Gent-Sleidinge kiest voor een psychiatrie, gebaseerd op de fundamenten van beide invalshoeken : humaan én methodisch onderbouwd.

Met de prijs 'humane psychiatrische zorg' wil het PC Gent-Sleidinge dit niet evident evenwicht onder de aandacht houden en verder onderzoeken. Tevens is deze prijs een aandenken aan Dr. Vincent De Maere en verpleegkundige Caroline De Laere die bij leven, een voorbeeld waren in humane psychiatrische zorg.

Met de tweejaarlijkse prijs doet het PC Gent-Sleidinge een oproep aan iedereen in de geestelijke gezondheidszorg om een artikel te schrijven dat beantwoordt aan deze visie van “humane psychiatrische zorg”. Op vrijdag 21 november 2014 werd deze prijs, ter waarde van 2500 € en gesponsord door Labo Nuytinck, voor de tweede keer uitgereikt.

De oproep bleek een groot succes : er kwamen 16 inzendingen uit Vlaanderen, Nederland.

De jury, die bestaat uit Dirk De Wachter, Marc Eneman, Mieke Grypdonck, Marc Hebbrecht, Constantin Jannes en Stijn Vanheule en Rebekka Rogiest, weerhield uit de inzendingen vier laureaten :

Laureaat 1:Van opsluiten naar aansluiten.

Karel Desmet, Annelies Verkest en Eddy Deproost.

Laureaat 2: “Metaforum” als antwoord op bezorgdheden uit de kliniek.

Bart Reynders.

Laureaat 3: “Werken met omgeving” in de gevangenis van Antwerpen.

Els Van Daele en Nelle Van Damme.

Laureaat 4 : Humane psychiatrische zorg vanuit het perspectief van een mens met ervaring.

Ingrid Lammerant.

Op het avondsymposium op 21 november brachten de laureaten hun bijdrage naar voor en beantwoordden zij de vragen van de jury.

Alle bijdragen waren bijzonder interessant, het was voor de jury dan ook moeilijk om een keuze te maken. Uiteindelijk oordeelde de jury dat de prijs Humane Psychiatrische zorg 2014 wordt toegekend aan Ingrid Lammerant.

 

bron:http://www.pcgs.be/prijs-humane-psychiatrische-zorg-2014-uitgereikt-aan-ingrid-lammerant

 

De inzending van Ingrid kan je hier lezen , deze tekst kan niet gebruikt of gekopieerd worden zonder toestemming